Una universitat amb una recerca de qualitat

7. La qualitat de la recerca només pot acreditar-se d'acord amb criteris de rigor, originalitat i rellevància social. Per garantir-la, es necessita del concurs dels/es investigadors/es, de la Institució i del conjunt de la societat a qui va dirigida:
 
a.La recerca ha de contribuir al desenvolupament del país i a garantir un impacte positiu en la vida i el benestar de la ciutadania.

b.Ha de respondre als reptes dels canvis i les transformacions socials i, per a això, mantenir i practicar un caràcter transdisciplinar: combinar i treballar conjuntament amb les ciències naturals, les biociències, les ciències de la salut, les enginyeries, les ciències socials, les arts, les humanitats…

En aquest sentit, el compromís d'aquesta candidatura es concreta en:

a.La millora en la gestió de la recerca

b.La definició participativa de l'estratègia de recerca general de la UAB

c.La promoció activa de la interdisciplinarizació d'instituts, línies, grups i projectes de recerca.
d.La contribució a un nou model d'avaluació de la recerca

e.L'estímul de la col·laboració internacional

f.L'enfortiment i l'extensió de les noves formes de difusió del coneixement científic i tècnic

g.L'establiment de xarxes amb el teixit social, tant local com a nacional i internacional, amb respecte a la cultura, els valors i les necessitats de les diferents comunitats

h.La delimitació clara d'una carrera docent i investigadora definida i transparent
 
8 Docència + Recerca + Transferència
 
a.La Universitat està compromesa tant amb la formació com amb la recerca. La transferència del coneixement, generat per la docència i la recerca públiques, ha d'orientar-se principalment a encarar els desafiaments i problemes de les societats contemporànies, tant des d'un punt de vista local com global. La primera exigència de la docència es concreta en la formació. És tasca principal de la Universitat traslladar el coneixement produït en la recerca a les generacions futures a través de la docència en graus, màsters i doctorats de caràcter oficial i públic.

b.El desenvolupament tecnològic és una de les pedres angulars de les nostres societats. No obstant això, malgrat aquesta evidència, ha d'evitar-se incidir en una supeditació de la ciència a la tècnica i, com a conseqüència d'això, prioritzar la investigació aplicada enfront de la bàsica. Amb això, no només s'estarien relegant els valors cognitius immanents a tota activitat científica, sinó que s'estaria penalitzant l'esperit crític que constitueix una condició sine qua non de moltes línies d'investigació que, per en no generar beneficis tangibles immediats són avaluades com a inútils des del punt de vista social. És per això que, tant la recerca aplicada com la bàsica, han de rebre suport institucional sense que en aquest procés hi interfereixin criteris mercantils o d'immediatesa en la rendibilitat.

c.La transferència de coneixement no pot ni ha de circumscriure's exclusivament a l'àmbit del desenvolupament tecnològic, sinó que ha d'incloure, entre unes altres, les tasques de comunicació, formació, col·laboració, suport i acompanyament que s'orientin a la millora del benestar personal, social i cultural.

d.Per tant, totes aquelles activitats orientades en aquesta direcció seran considerades com a transferència. És així que, per això, la dedicació docent i investigadora ha d'exigir-se i reconèixer-se en condicions d'igualtat, sense aplicació de cap ponderació a fi d'evitar la preponderància d'una en detriment d'una altra.


9 Suport a la investigació: Servei de gestió de la investigació
 
a.No hi ha activitat investigadora que pugui sustentar-se exclusivament en el treball i la creativitat dels/as investigadors/as. Aquesta activitat necessita del suport professionalitzat en la seva gestió.

b.Per a això, aquesta candidatura promourà la creació d'un servei específic i descentralitzat de gestió de la investigació en departaments, instituts i grups de recerca. En primera instància, aquest servei realitzarà totes les tasques concernides amb la investigació: disseny, networking, elaboració de projectes, pressupostos, gestió econòmica, informes de seguiment, informes d'investigació, etc.
 
10 Accés obert

Es promourà una política open Access que es concreta en un mandat clar del principi que tot coneixement i/o desenvolupament tecnològic derivat de projectes finançats amb diners públics, ha de ser accessibles lliure i gratuïtament als/as investigadors, a les agències i organismes d'investigació i al públic en general.
 
11 Avaluació

a.Les múltiples instàncies d'avaluació de la recerca, tant en el nivells individual com en l’institucional, no són transparents, no són sistemàtics, no són clars, no són estables i, cada dia més, queden en la pràctica en mans d'imperis editorials (Thomson, Elsevier…).

b.La UAB ha de comprometre's amb un canvi efectiu de les polítiques vigents d'avaluació. Per això, la nostra candidatura es compromet a obrir un debat en el sistema universitari català orientat a la definició d'un nou model d'avaluació de la recerca, independent i transparent, basat en la norma del peer review. Igualment, exigirà de les autoritats del sistema universitari català que, mentre estiguin vigents els actuals models i agències d'àmbit català i espanyol, hi hagi un reconeixement mutu dels seus dictàmens i resolucions.